Fusen

“Spelen met glas”

Glasfusen is het versmelten van glas waarbij stukjes glas samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten in een speciale oven. Met deze techniek zijn veel verschillende objecten te vervaardigen, zoals schalen, sieraden en schilderijen.

Deze techniek is prima te combineren met andere technieken zoals glas in lood, tiffany en brandschilderen. Niet alle glas kan met elkaar versmelten, het glas moet ‘compatible’ zijn en vergelijkbare smelteigenschappen hebben. 

Fusen Glaskunst, In opdracht en vrij werk De Spin Glasatelier

"Spelen met glas"

Door middel van glasfusen maakt Josette Meeuwis zowel gebruiksvoorwerpen als kunstwerken, zoals schalen, theetips, schilderijen en naambordjes. 

De enige beperkende factor voor haar creativiteit is de grootte van de oven… Maar door gebruik te maken van andere glastechnieken weet zij kleine fuse-objecten te combineren tot grotere kunstwerken zoals monumenten.

 

Cursussen & workshops

Glasatelier de Spin geeft cursussen en workshops fusen. Tijdens de cursus werk je gedurende een aantal bijeenkomsten aan je eigen gebruiksvoorwerp of kunstwerk. Je begint met het tekenen van een ontwerp. Daarna snijd en slijp je glas van verschillende kleuren op maat en legt de verschillende stukken op en naast elkaar tot het gewenste resultaat bereikt is. Daarna gaat jouw ontwerp de oven in, eventueel op een (zelfgemaakte) mal om de juiste vorm te krijgen.

Het leuke van glasfusen is dat je al binnen enkele uren prachtige objecten kunt maken. Daardoor is fusen uitermate geschikt voor een workshop. Glasatelier de Spin heeft diverse voorbeelden van mogelijkheden, maar uiteraard ben je vrij iets heel anders te maken. 

Enkele werken van cursisten