Brandschilderen

“Spelen met vuur”

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd deze al toegepast met als belangrijkste doel het versieren van kerkramen. In combinatie met glas in lood zijn prachtige werken te maken.

Tegenwoordig wordt brandschilderen ook gebruikt voor het maken van schilderijen. Het effect is vooral goed zichtbaar wanneer er licht door het glas heen valt. 

Brandschilderen kunstwerk door Josette Meeuwis, Glasatelier de Spin, Oisterwijk, Noord-Brabant, Josette Meeuwis

"Spelen met vuur"

Josette Meeuwis maakt regelmatig gebruik van deze  techniek in haar kunstwerken. Soms gebruikt ze alleen deze techniek, vaak combineert ze brandschilderen met bijvoorbeeld glas in lood of tiffany.

Cursussen & workshops

Glasatelier de Spin geeft cursussen brandschilderen. Tijdens de cursus werk je gedurende een aantal bijeenkomsten aan je eigen kunstwerk. Je begint met het tekenen van een ontwerp of gaat op zoek naar een geschikte afbeelding. Na enkele oefeningen met deze techniek breng je de contourlijnen van je eigen kunstwerk op het glas aan. Daarna breng je schaduwen en eventueel kleuren aan en is je kunstwerk gereed. De benodigde apparatuur en gereedschap is bij ons atelier aanwezig.

Het maken van een kunstwerk met brandschilderen is een tijdrovende klus. Daarom is een workshop van een dag(deel) minder geschikt als je er nog geen ervaringen mee hebt. Neem contact met ons op als je dit toch wilt, dan bekijken we de mogelijkheden.

Enkele werken van cursisten